Непоказани творби на шестима русенски художници разказват за края на лятото

...
Непоказани творби на шестима русенски художници разказват за края на лятото
Коментари Харесай

Показаха непоказани творби на шестима русенски художници

Непоказани произведения на шестима русенски художници описват за края на лятото и началото на есента, ежедневните трепети на човешката душа и красотата на заобикалящия ни свят. Експозицията, която бе открита през вчерашния ден вечерта в изложбената зала на ул. „ Борисова “ 6 в Русе, включва творби на петима преподаватели по изобразително изкуство – Виргиния Пенчева, Гриша Кубратов, Живко Лазаров, Пейно Пейнов, Хрисанд Хрисандов, както и на юриста СтоимирИванов, който обаче също се занимава професионално с рисуване. 

Макар художниците да творят в разнообразни стилове, то съчетанието на техните картини показва уникална допълваща се комбинация, даваща неповторимо чувство в арт-пространството за съгласуваност, като в същото време провокиравъображението на всеки от посетителите. Самите художници споделят, че от дълго време се стремят към сходна галерия, която да е с фокус върху по-разчупеното и абстрактно мислене. Желанието им е да обезпечат по-авангардно и друго прекарване на всеки избрал да посети експозицията. Маслените бои са преобладаващата употребена техника, което способства за многоцветността и пъстротата на нарисуваното, а то включва емоционално наситените пейзажи и портрети, както и геометрични абстракции, но същевременно достатъчно примирени и приятни. Във всяка от картините може да се открият метафори, които често ни препращат към носталгия по слънчевите лъчи, жълтите листа на есента и дребните скрити кътчета безвремие. В огромна част от платната на авторите мистичното е наложителен детайл, а емоцията постоянно присъства като цвят.

Изложбата ще може да бъде прегледана до 21-и септември. Да поздравят сътрудниците си на място дойдоха председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, както и шефът на Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “ Мария Дуканова. Участниците в изложбата получиха поздравления от името на регионалния шеф Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков. „ Продължавайте да поддържате жива културата в Русе и района. Вашата активност е следващата стъпка към одобряването на града като водещ център в областта на изкуството “, се споделя в написаното от Станев. „ Използвам приятния мотив да изкажа своята признателност за опцията за следващ път да се докоснем до неповторимата композиция от произведения на русенските създатели, запечатали в картините си неповторимия дух на града ни “, се споделя в написаното от кмета Милков. Той насочва към художниците пожелания за здраве, убеденост, както и да бъдат все по този начин смели в изкуството. 

От своя страна участниците в изложбата споделиха, че имат потребност да показват себе си посредством многообразието на цветовете и композицията. „ Изкуството и щастието не са наложителни – това са неща единствено за хора, които ги желаят и търсят “, шеговито споделят те.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР